Äppelmarinerade revben med fyllda champinjoner

Den här revbenen kan göras i ugnen eller i grillen. Jag föredrar naturligtvis att göra den på grillen, där de får ligga och gona sig i röken från en indirekt eld. Tillför gärna lite rökträ. Mesquitespån och några och blötlagda timjans- och rosmarinkvistar fungerar bra. Men det går förstås bra med annat rökträ – exempelvis körsbär eller äpple.

Tjocka revben har, liksom hel grishals, fördelen att det är ganska fett. Det gör att det är bra nybörjarkött för den som vill pröva indirekt grillning. Det är lite svårare att misslyckas, helt enkelt.

4 portioner

Ingredienser
Drygt 1 kg tjocka revben
Mörk kinesisk soja
Olivolja
Timjan, svartpeppar och salt

Marinad
Tre deciliter stark äppeljuice
Två matskedar timjan
2 tsk grovmalen svartpeppar

Fyllda champinjoner
500 gr stora champinjoner eller portabello
50 gram smör
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 deciliter hackad persilja

Gör så här: Blanda marinaden och häll i en påse. Lägg i köttet. Låt marinera minst två timmar, men gärna längre. Två timmar före du tänker äta, tänder du grillen för indirekt grillning. I en klotgrill eller grilltunna, lägger kol i ena sidan av grillen. Ta ungefär så mycket kol som ryms i 1,5 skokartonger. Temperaturen du ska grilla på är 175-200 grader. Blanda soja, olivolja och kryddor. Ta upp köttet ur marinaden och pensla köttet med soja-olje-kryddblandningen. Se till så att alla kryddor fastnar på köttet. Lägg köttet på grillen, inte direkt över glöden, utan vid sidan. Lägg på rökveden direkt på glöden eller i en röklåda om du har en sådan. På med locket.
Nu gör du champinjonerna. Blanda smör med vitlök och persiljehacket. Dra ur foten ur champinjonerna, utan att skada själva hatten. Fyll hålen med smöret. När köttet har grillat ungefär 40 minuter, öppnar du locket för första gången. Eventuellt måste du nu fylla på ett par nävar kol. Du kan också lägga på lite mer rökträ, om du vill ha mer röksmak. Placera ut svamparna runt köttet. Även dessa ska grilla på indirekt värme. Använder du en kamadogrill, som på bilden, kan du istället grilla i två våningar. Då kan du lägga champinjonerna, på våningen under köttet och låta köttflottet droppa ner på dem. Tryck in en digital termometer i köttets tjockaste del. Sedan lägger du på locket och inväntar att termometern visar 70-73 grader. Det är klart vid 70 grader, men få saker är väl så trist som att skära upp ett fint köttstycke bara för att upptäcka att det på något ställe inte är klart. Därför brukar jag vänta till 73 grader. Ta ut köttet och låt det vila i en kvart under folie innan du skär upp det. Under tiden tittar du till svamparna. Kanske behöver de en snabb stöt över direkt eld? Eller så kanske du vill ha en grillad citron till köttet?

Servera med ugnsrostade rotsaker och en tomatsallad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s