Tomatsallad – lite bättre

Med ett par trix förvandlar du en trist torrsallad – ja, alltså sån där sallad utan olja och vinäger som vi alla åt fram till 80-talet – till en perfekt tomatsallad eller grekisk sallad, som slår de flesta grekiska sallader som du fått på restaurangerna på Greklandssemestern. Fast med en brasklapp: i Sverige finns inte grekiska köttiga och saftiga tomaterna. Men vi gör vårt bästa. På sommaren är det relativt lätt att få fatt i goda tomater, på vintern får man välja de dyra romanticatomaterna eller strunta i det. De hudfärgade tomater, som fyller grönsaksdiskarna på vintern, duger inte ens att göra tomatsås av. Oliverna med kärna, naturligtvis. Vinägern och olivoljan är viktig. Den ska förstås vara extra virgin, men välj en som har en ordentlig karaktär. Vinägern är också viktig. I Grekland får man ofta en ganska svag rödbrun vinäger. Varianter på dessa finns att hitta i butiker som säljer mat från Grekland eller Mellanöstern. Annars ta en rödvinsvinäger, alternativt citron.

4 portioner som huvudrätt

1 kg bra tomater

1 dl grekiska stora gröna oliver eller Kalamatoliver

Salladslök eller rödlök (1 gurka)

Färsk basilika och eventuellt färsk oregano

God olja och vinäger (alt. Citron)

Salt och nymald svartpeppar.

Gör så här: Skär tomaterna i lagom stora bitar. Om jag har körsbärstomater eller romanticatomater brukar jag halvera dem. Lägg dem i ett durkslag. Salta dem ordentligt. Jo, faktiskt. Genom att göra så här kommer de att rinna av en aning, och smaken koncentreras. Släng i oliverna också och tänker du ha gurka i salladen kan du skära den i lagom stora bitar och lägga överst i durkslaget (blanda ej, de ska inte ha salt på sig). Om du ska ha i rödlök, kan du vattna ur den. Det beror förstås på hur skarp den är och vad du gillar. Jag brukar skära den tunt och lägga i vatten, möjligen med en skvätt vinäger i. Har du salladslök, skär du den i lagom stora bitar och lägger i durkslaget. Om du har vattnat ur löken, krama ur vätskan och lägg i durkslaget. Blanda en vinägrett med 1 del olja och 1 del vinäger (det här är förstås en smaksak, men jag vill ha sting i vinägretten). Stjälp upp tomaterna, oliverna (gurkan) och löken på ett snyggt serveringsfat. Häll på så mycket vinägrett som du tycker är lagom. Låt stå några minuter.

Riv loss 10-20 basilika blad och lika många oreganoblad. Är oreganon grov, så hacka den. Riv sönder hälften av basilika bladen och blanda ner i salladen tillsammans med oreganon. Garnera med resten av basilikabladen. (Lägg till ett ordentligt stycke fetaost – så har du en grekisk sallad). Servera med bröd och eventuellt tzatziki. Ät!

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s