Rökgrillad lax med äppelglace

Lax är enkelt att få till på grillen. Den kan förstås grillas över direkt glöd, men i det här receptet grillas den indirekt för att få röksmak.

4 portioner

600-800 gram laxfilé eller laxkotlett

Marinad

1,5 dl äppeljuice

1 msk limesaft

Cest från en lime

1 tsk salt

1 tsk socker

1 tsk timjan

Glace

Den överblivna marinaden

2 msk socker

1 msk timjan

Gör så här.

Blanda marinaden och låt laxen marinera 1-4 timmar. En timme innan du tänker äta, gör du i ordningen grillen för indirekt grillning. Lägg också rökveden i blöt. Fruktträd (äpple eller körsbär och några kvistar timjan funkar bra). När grillen är varm (c a 175 grader) tar du upp laxen ur marinaden. Torka den noga så att den är helt torr. Lägg rökveden på glöden och fisken på den indirekta sidan.

Gör under tiden glacen av den överblivna marinaden. Tillsätt socker och timjan. Koka tills den får simmig konsistens. När fem minuter återstår tills fisken är klar, penslar du den med glacen och på med locket. När fisken är klar lägger du upp den på ett uppläggningsfat och pressar lime över.

Den här rätten passar utmärkt att servera till en nudelwok (sötman, syran och röken passar bra till nudlar). Men den fungerar även bra med mer traditionellt svenska tillbehör som potatis, sparris, bönor och en enkel gräddfilssås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s