Farsans grillade grishals och morsans ugnsbakade potatis

När farsan grillade, så grillade han grishals. På den tiden hette grishals fortfarande grishals här i Skåne. Sedan kom någon förslagen marknadsförare i Stockholm på att det sålde bättre om man kallade grishals något annat. Något franskt. Så nu kan man inte hitta grishals. Däremot finns fläskkarré i varenda kyldisk från Förslöv till Huaröd. Men det är alltså samma sak. I vilket fall, morsan gjorde ugnsbakade potatis och kryddade köttet med Piffi eller Texas grillkrydda, farsan grillade med en cigg i mungipan. Grannskapet låg i tunga dimmor av tändvätska, fettet droppade och lågorna svedde hans ögonbryn. Elden släckte vi med vattenspruta och sedan åt vi de halvt förkolnade bitarna med god aptit drypande i vitlökssmör, medan solen gick ner och en koltrasts metalliska sång ekade mellan hustaken.

4 portioner

Ingredienser

4-6 maffiga bitar grishals (ca 800-1000 gram).

Kryddblandning
3 msk hemgjord allkrydda (eller 3 msk Piffi allkrydda om du struntar i varningarna för glutamat)

Ungsbakade potatis
1 kg fast potatis.
2 msk smält smör
Salt, timjan och svartpeppar efter smak

Börja med potatisen. Halvera dem och pensla skärytan med smör. Krydda och salta. In i ugnen på 225 grader. De är klara efter en timme eller när köttet är färdigt.

Tänd grillen. Bred ut kolet i två nivåer – en het och en helt utan kol. Tänd och medan kolet blir klart, lägger du ut grishalsskivorna på en skärbräda eller bricka. Blanda rubben och gnid och massera in den i köttet.

Grilla skivorna direkt över glöden tills de är klara, flytta dem till en sval yta om det börja brinna (inga vattensprutor!). Om du har möjlighet att grilla indirekt under lock, så grillar du dem 2-3 minuter på varje sida så att de får fin yta, och lägger sedan över för indirekt grillning under lock tills de är klara. Vill du piffa till det ytterligare slänger du på några rosmarin- eller timjankvistar på glöden innan du sätter på locket. Hur lång tid som behövs beror på hur tjocka skivorna är.

Låt köttet vila några minuter under folie. Ta ut potatisen.

Hugg in, gärna med potatisen och en grön sallad vid sidan och en klick vitlökssmör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s