Körsbärsrökt lammstek från Provence

Hel lammstek är något av det tacksammaste man kan lägga på grillen, och för den som är ovan att grilla indirekt under lock är det här den perfekta rätten att börja med. Vitlök, timjan, rosmarin och dragon är lammets främsta följeslagare. I det här receptet har jag lagt till lime och lite rök. Körsbär tycker jag är det bästa rökträet. Men lamm fungerar med äpple, päron och mescuite också. Eller så struntar du i rökveden och använder ett av de bättre grillkolen (inte briketter). Det ger bra smak det också.

Ingredienser
6 portioner
En lammstek utan ben (1,2 kg) eller en lammstek med ben (1,5 kg)

Marinad
1 msk olivolja.
Saften och cesten (endast det yttersta lagret) från en lime eller en citron.
Två hackade vitlöksklyftor
1 msk vatten
2 msk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad drogan
0,5 tsk salt

Kryddsmör
50 gram smör
Två kvistar rosmarin
Några kvistar timjan
En hackad vitlöksklyfta

Gör så här: Marinera steken i dubbla plastpåsar i minst 2-4 timmar.
Lägg rökveden i blöt.

Gör en grillbädd för indirekt grillning, på med locket och låt temperaturen gå upp till 150-175 grader.

Under tiden blandar du kryddsmöret. Stoppa in det i hålet efter benet om du har köpt en urbenad stek. Annars får du skära upp steken längsmed benet, tryck in smöret och bind ihop steken. Om du, som jag, gillar vitlök, så späckar du dessutom steken med några delade vitlöksklyftor.

Vik ett rökpaket av folie, om du inte har en röklåda.

Lägg steken vid sidan av kolen, gärna med droppanna under. Stick in en stektermometer och lägg rökveden ovanpå kolen. På med locket. Pensla steken med olivolja efter en halvtimme. Låt den gå tills den är 63-66 grader. Det tar en dryg timme. Då är den rosa (63 grader). Låt köttet vila under folie i en kvart innan du skär upp det (på tvärs med muskelfibrerna) och servera med ugnsbakade rotsaker, vitlökssmör och en grön sallad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s