Perfekt rökgrillad hel laxsida

Det här är inte helt enkelt, i vart fall inte om vi vill ha den perfekt. Men låt oss försöka.

Stora filébitar av fisk hänger lätt fast i gallret, och vill det sig riktigt illa sabbar vi hela rätten. Svårt är också att få den lagom tillagad. Lax ska ha en krämig kärna (då bör den ha varit frusen) eller bara precis blivit genomlagad. Några grader för länge och det blir en sån där torr och trist historia som man brukar få på mediokra lunchställen. Grillytan ska vara nästan sotad. Och den ska smaka rök, men inte för mycket för vi vill ju att den ska smaka fisk också och vi vill inte att kryddorna dränks av stark röksmak. Knepigt, men det går med lite omsorg om detaljerna.

6 portioner

Ingredienser
1,5 kg hel laxsida

Kryddpasta
Cest och saft från en citron
Nymald svartpeppar
1-2 tsk moscovadosocker
1-2 tsk salt
En grabbnäve hackade gröna örter (ex vis persilja, oregano, timjan)
En skvätt olivolja

Gör så här:
Arrangera grillen för indirekt grillning. Du behöver ett extra galler som du lägger på det vanliga gallret. Sedan ska du lägga laxsidan på detta extra galler. På så sätt kan du vända hela det extra gallret och lirka loss köttet om det fastnat. Är laxsidan för lång, dela den på mitten.
Lägg rökveden i blöt och placera den i en röklåda eller gör ett foliepaket. Fruktträd och ett bar kvistar ene brukar bli bra. Blanda samman kryddpastan (eventuellt med mortel) och klappa in laxsidan. Du kan skära några skåror på köttsidan för att få in smakerna.
När glöden är riktigt het lägger du på laxen med köttsidan neråt på det extra gallret. Du vill ha ordentlig grillyta. Sedan vänder du på den med hjälp av det extra gallret och låter den få en bra stöt även på skinnsidan. Det gör inget om det bränns. När du är nöjd, flyttar du över fisken för indirekt grillning, sätter in en digital stektermometer i köttets tjockaste del, lägger ner rökveden och stänger locket.
Laxen är, beroende på hur du vill ha dess kärna, klar när innertemperaturen är 48-56 grader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s