Smörad rödvinssås med en skvätt portvin

När man grillar får man normalt ingen steksky att göra sås på, vilket förstås är en nackdel. Men det finns lösningar. Den här rödvinssåsen är godare än de man får på de flesta krogar. Inte heller är den särskilt svår att göra och den passar till de flesta köttstycken som du haft på grillen.

4 portioner

Ingredienser
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1 liten morot
1 msk tomatpuré
0,5 msk muscovadosocker eller farinsocker
Ett par kvistar timjan eller kyndel eller en kvist rosmarin (alternativt torkad dito)
3 dl (fylligt) rött vin
1-2 msk portvin
2 dl vatten
1 tsk balsamvinäger
1,5 msk koncentrerad kalvfond eller koncentrerad viltfond
Maizena eller redningsmjöl
25-50 gram rumstempererat smör

Gör så här: hacka lök och vitlök, skiva den skalade moroten. Fräs dem i smör tills löken mjuknat. Tillsätt tomatpuré och socker och låt det fräsa med någon minut. Häll i vin, portvin och vatten och reducera på måttlig värme tills hälften återstår. Tillsätt balsamvinäger och fond och koka på svag värme ytterligare någon minut. Sila såsen och häll tillbaka i grytan. Red den (blanda ut mjölet i lite kallt vatten och häll i såsen under omrörning) till önskad konsistens.

Hit kan man förbereda.

När det är dags att äta, kokar du upp såsen, tar av den från plattan och rör ner det rumstempererade smöret. Det gör att såsen tjocknar lite ytterligare och får en fylligare smak och konsistens. Efter att du rört ner smöret får såsen inte koka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s