Wok på muurika

Muurikan är det senaste tillskottet i utomhusmatlagningsarsenalen. Det går att göra det mesta på den – från att baka pitabröd till att steka köttbitar och skaldjur – men bäst är att göra wok. Och vad passar bättre en kall vinterdag än het chili, ingefära, spiskummin och koriander. Det är ingen svår rätt, men man måste ha förberett alla ingredienser och helst blandat kryddorna så att det bara är att ösa i, för det här går undan. Det ryker och brinner och passar man sig inte bränner man hela rätten (och sig själv). Av samma skäl föredrar jag risnudlar eftersom de blir mjuka snabbare.

Ingredienser (4 pers)
Nudlar (ris, vete eller ägg)
Strimlat kött (grishals, ryggbiff, lammstek)
En grovt skivad rödlök
En tunt skuren morot
En bukett broccoli, skuren i bitar
Ett par nävar färska spenatblad
En röd paprika i bitar
Matolja (typ 0,5 dl)
Vatten

Krydd och sojablandning
1 msk kinesisk soja
Några skvätt fisksås
1 tsk ostronsås
Två matskedar riven, färsk ingefära
4 kapslar kardemumma
1-2 färska chilifrukter (efter smak), hackade.
1 tsk spiskummin
Svartpeppar
10-15 hela korianderfrön
En smulad buljongtärning.

Gör så här
Gå ut i skogen, tänd en eld i en eldstad (enligt gällande säkerhetsföreskrifter och så förstås). När det är ordentlig glöd (det kan fortfarande brinna, det gör inget), sätter du på muurikan och vänta tills den är ordentligt het. Sedan gör du följande: på med oljan (akta så att så att det inte kommer i elden, för då börjar det brinna), i med köttet – det ska vara så hett att det får mycket kraftig stekyta – tillsätt grönsakerna (förutom spenaten), fortsätt steka på hög värme. Efter någon minut, flyttar du ut köttet och grönsakerna i kanten, häller på vatten som samlas i mitten – det ska koka mycket intensivt – bryt sönder nudlarna och ner i vattnet, rör runt så att det inte bränner och häll på mer vatten om det behövs. När nudlarna börjar mjukna, blandar du samman alltsammans och häller på krydd- och sojablandningen. Rör om, så att det inte bränner, späd eventuellt med mer vatten. Sedan är det klart. I med spenatbladen. Servera direkt. För det kallnar fort när det är kallt ute.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s